Sportska kladionica

Kontakt

Kontakt
22Bet

HAMILTON 91.

28.10.2020
Lewis Hamilton uspio je u onome što ni sam nije mislio da će itko ikad uspjeti.
“Shvatio sam da sam stigao Michaelov rekord tek kad sam vidio rezultat objavljen na ploči iznad Pit staze na kraju zadnjeg kruga.” 
Lewis Hamilton

Rekorderi i rekordi


Lewis Hamilton je svoju 91. pobjedu na utrci izborio je pobjedom na Velikoj Nagradi Eiffela 2020. godine, oborivši rekord koji je postavio sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher na VN Kine 2006. godine, kada se povukao iz svijeta utrka.

To znači da je Schumacher 14 godina uzastopno držao rekord sa 91 pobjedom. Ovaj broj (91) je gotovo dvostruko veći od rekorda koji je Schumacher morao oboriti 2001. godine. Osvojivši VN Belgije 2001. godine, Michael Schumacher je stigao tadašnjeg rekordera Alaina Prosta, koji je imao 51 pobjedu.S obzirom da je Schumacher držao rekord 19 godina, nije ni čudo da se ovaj cilj u sportu smatrao nedostižnim, baš kao što je 91 pobjeda nezamislivo velik broj.

Taj broj će biti i veći jer nema znakova da se Lewis Hamilton namjerava povući iz svijeta utrka. Hamiltonu je bilo potrebno 13 godina da ostvari isto što je Schumacher u 15, tako da bi novi genije mogao donijeti nove nedostižne rezultate već u sljedećem desetljeću.

Michael Schumacher


Najuspješniji vozač Formule 1 do danas, a do 2006. godine i najpopularniji vozač, Michael Schumacher još uvijek ima rekorde poput:

• Prvi je njemački vozač koji je stigao do svjetskog naslova.
• Jedini sedmerostruki svjetski prvak u sportu… još uvijek.
• Vozio je najbrži krug do sada.
• Ima rekord u najviše pobjeda na utrkama u sezoni.
• 2002. godine stao je na postolje na kraju svake utrke, što nitko drugi nije uspio.

 

Njemački vozač prvi je put osvojio svjetski naslov 1994. godine s timom Benetton, suradnja koja se pokazala toliko plodnom da se sljedeće godine ponovio ovaj uspjeh.

Schumacher je započeo sezonu 1996. godine u bojama Ferrarija, s kojim je bio dio potpuno neusporedive serije.

Od 2000. do 2004. Schumi i Ferrari osvajali su svjetska prvenstva u nizu, ukupno pet, postavljajući sedmerostruki rekord svjetskog prvenstva koji će Hamilton najvjerojatnije uskoro srušiti.

Lewis Hamilton


Hamilton je stigao u Formulu 1 baš one godine kad je Schumacher završio s profesionalnim utrkivanjem, što je velika šteta jer ih nismo mogli vidjeti zajedno na utrkama. U tom istom periodu Schumi je već izgubio formu koja bi borbu mogla učiniti zaista uzbudljivom. Osim možda one određene bitke kod Monze 2011. godine na kojoj svi ljubitelji sporta mogu biti zahvalni.

Povrh njegovih uspjeha, mora se navesti činjenica da je on prvi Afroamerički vozač u Formuli 1, koji već ima povijesni sportski značaj.

Što se tiče njegovog debitantskog nastupa, možemo sa sigurnošću reći da smo 2007. godine osobno upoznali najuspješnijeg početnika svih vremena u Formuli 1, jer vrlo malo natjecatelja može reći da su uspjeli zauzeti postolje u prvoj utrci u životu.Hamilton je svoju prvu pobjedu na utrci ostvario u godini svog debija, 6. utrci sezone 2007, na VN Kanade. Uspio je ponoviti ovaj uspjeh još tri puta u istoj sezoni, a na kraju je završio svoju debitantsku sezonu na drugom mjestu. Sa malo više sreće mogao je čak i osvojiti prvo svjetsko prvenstvo u Formuli 1 u životu. To bi bilo stvarno briljantno ostvarenje.

Hamilton ima još rekorda kao što su:

• Najviše bodova na svjetskom prvenstvu
• Najviše bodova na svjetskom prvenstvu u godini debija
• Najviše bodova svjetskog prvenstva u sezoni
• Najviše puta osvojio jedno od prva tri mjesta.

Osim toga, uskoro će imati rekord u većini pobjeda na utrkama, a možda će i naslov najčešćog svjetskog prvka biti njegov.

Legenda se rađa


Na svečanoj dodjeli Velike Nagrade Eiffela 2020., Michael Schumacher predstavio je očevu kacigu iz 2012. u znak časti Hamiltonu, koji je bio dirnut do suza, te mu se zahvalio rekavši:

"Ne znam što da kažem. Kad odrastete promatrajući nekoga drugoga, obožavajući ga, diveći se njegovim trkačkim vještinama, prateći njegovu dominaciju, nikada zapravo ne mislite da možete ikada postići ono što on ili ona jest. Nevjerojatno je da sam se uopće približio Michaelovim postignućima. Velika mi je čast, iako će mi trebati vremena, da shvatim što sam uspio postići. "Svaka čast!