Sportska kladionica

Kontakt

Kontakt
22Bet
E-mail je bil uspešno dodan.
Želiš li biti uvijek obaviješten?
Upiši svoj e-mail i primaj najzanimljivije rezultate, ljestvice, vijesti i savjete direktno u svoj inbox!
Pošalji
Vjeruj nam da mrzimo spam više od tebe i zato ćeš od nas uvijek primati samo zanimljive i korisne sadržaje – one koje ti želiš! Tvoj e-mail je kod nas siguran i NIKAD neće biti posredovan trećim osobama. 

Španjolska košarkaška liga ACB: poredak, događaji u klađenju

Sustav španjolske košarkaške lige niz je povezanih natjecanja za profesionalne košarkaške klubove u Španjolskoj. Sustav ima hijerarhijski oblik sa sustavom promocije i eliminacije tijekom natjecanja na različitim razinama. Trenutno u sustavu postoje četiri različite nacionalne lige, razina 1 ACB lige, razina 2 LEB Oro, razina 3 LEB Plata i razina 4 EBA lige. ACB liga, poznata kao Endesa liga iz sponzorskih razloga, vrhunska je profesionalna košarkaška divizija u sustavu španjolske košarkaške lige. ACB liga, kojom upravlja Asociación de Clubs de Baloncesto, suočava se s 18 momčadi, a dvije najniže rangirane momčadi ispale su u LEB Oro, zamijenjene najboljom momčadi u ovoj diviziji i pobjednikom doigravanja.
Natjecanje je osnovano kao ACB Primera División 1983. nakon odluke klubova lige Nacional, osnovane 1957, da se odcijepe od Španjolskog košarkaškog saveza i profesionaliziraju ligu. Liga je korporacija u kojoj klubovi članovi djeluju kao dioničari.
Ukupno 49 momčadi natjecalo se u ACB ligi od njezina osnutka 1983. godine. Sedam momčadi okrunjeno je titulom prvaka, pri čemu je FC Barcelona osvajala naslov rekordnih 16 puta, a Real Madrid 13 puta, iako je ACB liga također vidjela druge prvake, uključujući Basconiju, Joventuta Badalonu, Bàsquet Manresu, Baloncesto Málagu u Valencia Basketu. ACB liga deveta je od svih domaćih profesionalnih dvoranskih liga na svijetu i četvrta od svih profesionalnih košarkaških liga na svijetu, za Nacionalni košarkaški savez, Euroligu i Ženski nacionalni košarkaški savez. Format natjecanja slijedi uobičajeni dvostruki okruglog formata. U sezoni koja traje od listopada do svibnja svaki klub igra dva puta, jednom kod kuće i jednom u gostima, protiv svakog drugog kluba, ukupno 34 utakmice. Momčadi su rangirane po ukupnim pobjedama, a osam najboljih klubova igraju doigravanje na kraju sezone, a pobjednik doigravanja postaje okrunjeni prvak.
KLADIONICE
POSLEDNJI REZULTATI
LJESTVICA
Trenutno nema predviđenih klađenja u ovoj kategoriji.