Sportska kladionica

Kontakt

Kontakt
22Bet

Ljetne olimpijske igre 2020. - Misterij u Tokiju

28.10.2020

Olimpijske igre Tokio 2020 odgođene su za ljeto 2021


Većina sportskih entuzijasta sigurno će pamtiti 2020. godinu kao najkaotičniju godinu u cijeloj povijesti sporta. Naime, zbog epidemije sportski događaji širom svijeta otpadali su jedan za drugim. Najveći udarac, koji je gotovo konačno zapečatio neuspješnu sportsku godinu, bila je odluka Olimpijskog odbora i japanskih vlasti da ukinu ljetne olimpijske igre 2020.

Šok, panika i bijes


Žarko iščekivanje 32. modernih olimpijskih igara, čiji domaćin bi trebao biti Tokio u Japanu, praćeno je razočaranjem i ogorčenjem sportaša i drugih organizacija zbog odluke čelnika. Bi li se scenarij tako velikog sportskog događaja mogao i dalje odvijati bez publike? Neko su vrijeme takva nagađanja ulijevala neku nadu, no ubrzo je postalo jasno da projekt Ljetnih olimpijskih igara 2020. neće biti izvediv. U svakom slučaju, sportska javnost nije navikla na takve šokove, a zanimljivo je primijetiti da ovo nije prvi put da se dogodio sličan scenarij. Da, do sada su Olimpijske igre otkazane pet puta, sve naravno između 1916. i 1944., zbog izvanrednog vojnog stanja.

Ljetne olimpijske igre 2020. su odgođene


Službeno, igre, koje će zadržati 2020. godište, započet će sljedeće godine, 23. srpnja 2021. Zbog odgođenih natjecanja, koja bi, između ostalog, odlučivala o sudjelovanju i ispunjavanju rezultatske norme, neka kvalifikacijska natjecanja i turniri su produženi.Tako će se kvalifikacijski krugovi za ljetne olimpijske igre 2020. nastaviti na jesen i zimu 2020. te u prvoj polovici 2021. Naravno, ako se situacija u vezi s virusom Covid-19 smiri i vlasti ponovo daju zeleno svjetlo za određene discipline i međunarodna natjecanja. Premještanjem natjecanja također je bilo potrebno promijeniti određena ograničenja godina sportaša u nekim disciplinama za ljetne olimpijske igre 2020. Ponegdje je ograničenje povećano za godinu dana kako bi se izbjegla diskriminacija sportaša koji su 2020. godine zadovoljili olimpijske standarde.

Crni oblaci nad blagajnom


Vjerojatno je teško zamisliti što financijski otkaz igara podrazumijeva, ili zamisliti preseljenje najvećeg događaja na svijetu. Prema procjenama, odgođene Ljetne olimpijske igre 2020. japansku će prijestolnicu oštetiti za oko 6 milijardi eura. Japanska vlada odmah je priskočila u pomoć gradu Tokiju, koji će nekako pokušati zakrpati i ublažiti golemu financijsku rupu stvorenu odlukom o otkazivanju igara.

Problemi se javljaju i sa samim objektima i mjestima održavanja, jer bi neke dvorane i mjesta održavanja u 2021. godini mogli biti već prilično zauzeti drugim događanjima. Čak i moderno olimpijsko selo, koje se može nazvati i malim gradom jer se sastoji od više od 20 nebodera, podiže puno prašine. Stotine luksuznih apartmana koji su tijekom događaja trebali poslužili za smještaj sportaša prodani su unaprijed. Kako izgleda, novi će kupci, iako bjesne, morati pričekati najmanje još godinu dana, ali nije jasno tko će pokriti gubitak investitorima.Ukupan proračun za Ljetne olimpijske igre 2020. iznosi dakle gotovo 12 milijardi eura. Neki su se sponzori već povukli iz projekta, jer se nisu složili s dodatnim nastalim troškovima. Zbog otkaza brojnih sponzora, u pomoć je priskočio i Međunarodni olimpijski komite koji je osigurao dodatnih 750 milijuna eura za pomoć gradu Tokiju.

Tokio izbacio i neke druge događaje


Uz vijest da su Ljetne olimpijske igre 2020 definitivno odgođene, neke su organizacije odmah bile prisiljene započeti s prilagođavanjem rasporeda natjecanja. Tako je europska košarkaška organizacija FIBA već premjestila svoje europsko prvenstvo na nešto kasniji datum, a plivački savez FINA svoje je svjetsko prvenstvo odgodio za sljedeću godinu. Što ljetne olimpijske igre 2020. i odgađanje znače za ostala sportska natjecanja, vidjet ćemo najvjerojatnije do kraja godine. Dakle, nesuđeni praznik sporta planira se provesti sa zakašnjenjem, no hoće li to doista biti tako?